Doorgaan naar hoofdcontent

Een nieuw jaar project voor 2018 - met granny square patroon

In 2015 haakte ik elke dag een vierkantje en maakte zo een deken waarvan ik nog steeds elke dag plezier heb. Je ziet hem hieronder op de foto. [Edit 28-12-2017: Er was zoveel vraag naar het patroon, hij is nu verkrijgbaar in mijn Etsy shop :-)]


In 2018 wil ik dit weer gaan doen, elke dag een vierkantje haken zodat ik aan het eind van het jaar een deken heb. Om lekker onder te liggen op de bank, serie kijken op tv, beetje haken. Ik kijk er nu al naar uit! :-D

Ik heb weer gekozen voor Stylecraft Special DK, de deken van 2015 ziet er nog prima uit en wordt regelmatig gebruikt en gewassen. Ik heb wel nog halsreikend uitgekeken naar de nieuwe acryll van Yarn and Colors en wilde hem graag gebruiken voor deze deken maar helaas is het garen niet op tijd op de markt. Dus hopelijk voor een volgend project :-)


Van de Stylecraft gebruik ik echte Mriek kleuren namelijk: Magenta, Matador, Jaffa, Sunshine en Fiesta. Kleuren waar ik blij van wordt, want het wordt een echte Marieke deken en dat komt niet alleen door de kleuren, maar ook door de reden waarom ik dit jaar elke dag een vierkantje ga haken. Ik wordt in 2018 namelijk 30 (ik weet nog niet of ik daar echt blij mee ben, maar het is nou eenmaal zo ;-)) en het leek mij erg bijzonder om juist in dat jaar elke dag een vierkantje te haken en er foto's bij te maken. Geeft toch een uniek inkijkje in mijn laatste maanden als 20er en eerste maanden als 30er. Ik zal elke dag een post plaatsen op mijn nieuwe instagram account: Mriekseveryday. Ik heb besloten om hier een aparte account voor aan te maken naast mijn gewone instagram account. Dus voor alle updates voor dit project volg je Mriekseveryday en voor de 'gewone' made by Mriek posts volg je madebyMriek. Allebei mag natuurlijk ook ;-)

Natuurlijk ga ik ook vloggen over dit project! :-D De eerste staat nu online, ik vertel alle ins en outs over dit project en waarom ik voor granny squares kies in plaats van bijvoorbeeld een deken in de moss stitch of granny stripe. Hierbij de vlog:


Je kan mijn 2018 haak project dus dagelijks volgen op instagram (Mriekseveryday) maar maandelijks zal ik er ook over bloggen en vloggen :-D Wat waren de hoogtepunten van die maand, ben ik nog bij met haken of loop ik gigantisch achter (dat laatste klinkt wel wat voor mij). Dus eigenlijk hoe ik zo'n lang project vol houd en ook leuk houd voor mezelf, want dat is toch wel het belangrijkste.

Heb je ook zin om elke dag een granny square te haken dan nodig ik je graag uit om mee te doen! Leuk, gezellig en laat het mij vooral weten, samen staan we sterk en kunnen we elkaar motiveren en steunen indien nodig :-)

Hieronder deel ik nog het patroon van de traditionele granny square (in mijn ogen de enige echte granny square :-D) die ik gebruik voor mijn a granny a day project. Ik heb er een DIY filmpje van gemaakt en hem opgeschreven met tekst. Voel je vrij, je kan natuurlijk elk square patroon gebruiken die je wilt ;-)


Granny square patroon

Haak 4 lossen, haak 1 halve vaste in de 1e losse om een ring te maken.

1) Haak 3 lossen en 2 stokjes in de ring, *haak 1 losse en 3 stokjes in de ring.* Herhaal wat tussen de ** staat 2 keer, haak 1 losse en 1 halve vaste in de 3e losse waar je de toer mee begon.

2) Haak 3 lossen, keer je werk, haak 2 stokjes in de losse van de vorige toer, 1 losse, 3 stokjes, 1 losse in dezelfde ruimte. *Haak 3 stokjes in de volgende losse van de vorige toer, 1 losse, 3 stokjes, 1 losse in dezelfde ruimte.* Herhaal wat tussen de ** staat 2 keer, sluit de toer af met een halve vaste in de 3e losse waar je de toer mee begon.

3) Haak 3 lossen, keer je werk, haak 2 stokjes in de losse van de vorige toer, 1 losse 3 stokjes in de volgende losse van de vorige toer, 1 losse, 3 stokjes, 1 losse in dezelfde ruimte. *In de volgende losse van de vorige toer haak je 3 stokjes, 1 losse. De volgende losse van de vorige toer is een hoek, hierin haak je 3 stokjes, 1 losse, 3 stokjes, 1 losse.* Herhaal wat tussen de ** staat tot het einde van de toer, sluit de toer af met een halve vaste in de 3e losse waar je de toer mee begon.

4) Haak 3 lossen, keer je werk, haak 2 stokjes in de losse van de vorige toer, 1 losse, 3 stokjes in de volgende losse van de vorige toer, 1 losse, 3 stokjes, 1 losse in dezelfde ruimte. *In de volgende losse van de vorige toer haak je 3 stokjes, 1 losse, in de volgende losse van de vorige toer haak je 3 stokjes, 1 losse. De volgende losse van de vorige toer is een hoek, hierin haak je 3 stokjes, 1 losse, 3 stokjes, 1 losse.* Herhaal wat tussen de ** staat tot het einde van de toer, in de volgende losse van de vorige toer haak je 3 stokjes, 1 losse, sluit de toer af met een halve vaste in de 3e losse waar je de toer mee begon.

Voor dit project haak ik granny squares van 4 toeren groot. Wil je een grotere granny square haken? Haak dan in elke hoek: 3 stokjes, 1 losse, 3 stokjes, 1 losse.
Haak in elke niet hoek: 3 stokjes, 1 losse.

Liefs,
Mriek

Print Friendly and PDF

Populaire posts van deze blog

Harry Potters sorteerhoed

Ik ben een Harry Potter gek. Als je me volgt op Instagram heb je vast al gezien dat ik regelmatig de films kijk en ik kort geleden weer ben begonnen met het lezen van de boeken :-) Eergisteren zat ik wat te surfen op internet en kwam zo het patroon van de sorteerhoed tegen gemaakt door Allison van CRAFTYisCOOL . Ik vond hem meteen leuk en ook goed gelukt en waagde mij aan het patroon. Harry Potters Sorting Hat I'm an Harry Potter addict. If you follow me on Instagram you might have seen that I watch the movies regularly and I started reading the books again recently :-) The day before yesterday I was surfing on the internet and I found the pattern of the sorting hat designed by Allison from CRAFTYisCOOL . I loved it and started crocheting.  In het originele patroon is het echt een hoed gehaakt met haaknaald 10, ik wilde een klein sorteerhoedje om leuk bij mijn boeken neer te zetten dus gebruikte ik een kleinere haaknaald en dunner garen. Ik plaatste de foto gister op Instag

Drops moss stitch sjaal

Hihi, ja ik ben verslaafd aan de moss stitch :-D Naast de sjaal waarmee ik de moss stitch tutorial heb gemaakt (waar ik nog steeds regelmatig een stukje aan haak) en de moss stitch cowl die ik gehaakt heb heb ik nu ook een moss stitch sjaal gehaakt van drops! Drops moss stitch scarf Hihi, yes I'm addicted to the moss stitch :-D After the scarf that I used to make the moss stitch turtorial (the one that isn't finished, but I regularly pick up to crochet a few rows) and the moss stitch cowl I crocheted I now also crocheted a moss stitch scarf from drops! Mn eerste moss stitch sjaal (die ene die nog niet klaar is) haak ik in de breedte. Deze van drops heb ik in de lengte gehaakt zodat hij toch weer een ander effect geeft. I crochet the first moss stitch scarf (the one that isn't finished) in width. This one from drops is crocheted in length so it gives a different effect. Waarom noem ik dit mijn drops moss stitch sjaal? Omdat ik hem heb gehaakt met Drops

Moss stitch tutorial

Bij de blog van le monde du Sucrette zag ik toch zo'n leuke steek! De moss stitch. Ik was meteen verliefd en volgens haar blogje was hij niet zo moeilijk. Het prinipe is best makkelijk een lossen en een vaste, maar een duidelijke tutorial met uitleg van begin tot eind kon ik niet vinden, dus ben ik het zelf gaan uitproberen. En het is me gelukt! De tutorial vind je vanaf 6 mei 2020 19.00 uur hier . I found a very nice stitch on the blog of le monde du Sucrette ! The moss stitch. I instantly fell in love and she said that it was an easy stitch. It is not hard, it is just a chain and a single crochet, , but I couldn't find a clear tutorial with explanation from beginning to end, so I tried something myself. I've done it! You can find the tutorial from May 6, 2020 7.00 PM (Dutch time) here . Liefs, Mriek

Moss stitch ripple tutorial

Daar is hij dan! De uitleg van de moss stitch ripple. Hebben jullie je haaknaald en garen in de aanslag? ;-) Here it is! The moss stitch ripple tutorial. Do you have your yarn and crochethook ready? :-) De moss stitch ripple lijkt erg op de moss stitch . Het enige verschil is dat we gaan minderen en meerderen om ripples in de rijen te krijgen. The moss stitch ripple looks a lot like the moss stitch . The differance is that we will join stitches and multiplay stitches to get ripples in the rows. Je vindt het patroon vanaf 27 mei 2020, 19.00 uur hier . You can find the pattern here , from May 27, 2020 7.00 PM Dutch time. Liefs, Mriek

Knoop je mee - Vriendschapsbandje 7 - Hartjes

Daar issie dan, de laatste! Zullen we maar gewoon meteen naar het bandje gaan? Slaan we mijn geklets een keer over ;-) Liefs, Mriek We gaan een bandje met hartjes knopen en daarvoor heb je nodig: - 3 draden van 2,5 meter voor de achtergrond - 2 draden van 2,5 meter voor de hartjes Ik gebruik voor de hartjes wit en voor de achtergrond een leuk gemĂȘleerd draadje. Vouw de draden dubbel en leg in het gevouwen gedeelte een knoop. Boven de knoop zit een lusje en onder de knoop zie je alle draden dubbel. Leg de draden in de goede volgorde (van links naar rechts, 2 gekleurd, 2 wit, 2 gekleurd, 2 wit, 2 gekleurd). Knoop met 2 knopen van links naar rechts steeds 2 draden samen. Dus de 2 gekleurde knoop je samen, de 2 witte, de 2 gekleurde, de 2 witte en de 2 gekleurde. * We knopen verder met de meest linker witte, die knoop je naar de buitenkant: maak 2 knopen op elke draad die je tegenkomt. Neem dan de tweede witte draad van links en die knoop je naar het midde